Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Η εικόνα της αγοράς την 46η εβδομάδα

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά στην πορεία κάποιων προϊόντων που εμφανίζουν μεγαλύτερο εμπορικό ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα:
Πορτοκάλια-μανταρίνια
Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη εντατικά η εμπορική διακίνηση στα πορτοκάλια και στα μανταρίνια, καθώς από τη μια πλευρά τα προϊόντα βρίσκονται ακόμη σε στάδιο αποπρασινισμού και από την άλλη οι περισσότεροι διακινητές ασχολούνται ακόμη περισσότερο με τα ακτινίδια. Έτσι, οι τιμές παραγωγού υπό τις παρούσες συνθήκες, διαμορφώνονται στα 0,19-0,20 ευρώ/κιλό για τις Ναβαλίνες. Αντίστοιχα οι τιμές παραγωγού επί αυτοκινήτου στις Κλημεντίνες διαμορφώνονται στα 0,30-0,32 ευρώ, ενώ όπως φαίνεται οι ποσότητες είναι μεγάλες, αλλά οι καρποί αρκετά μικρόκαρποι.
Μήλα
Συνεχίζεται η καλή ροή των ελληνικών μήλων προς τις αγορές του εξωτερικού, καθώς η ζήτηση από τις χώρες της Μέσης Ανατολής παραμένει θετική και αμετάβλητη. Με τον τρόπο αυτό αντισταθμίζεται το πρόβλημα απορρόφησης που
καταγράφεται στην εσωτερική αγορά. Διακινητές του προϊόντος εκφράζουν την ικανοποίηση για την έως τώρα πορεία των εξαγωγών καθώς επίσης και την αισιοδοξία τους και για το προσεχές διάστημα και μάλιστα αναφέρουν ότι οι τιμές του προϊόντος είναι περίπου 5-10% αυξημένες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Τομάτες
Περιορισμένη εμφανίζεται αυτή την εβδομάδα η ζήτηση της τομάτας, με αποτέλεσμα η εξέλιξη αυτή να αποτυπώνεται εμφανώς και στην τιμή του προϊόντος, η οποία παρουσιάζει υποχώρηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και γενικότερα το τελευταίο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα οι τιμές χονδρικής πώλησης του προϊόντος στις κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης διαμορφώνονταν σήμερα κατά μέσο όρο στα 0,50 ευρώ/κιλό, από 0,60 ευρώ πριν λίγες ημέρες, ενώ αντίστοιχα στα δημοπρατήρια της Ιεράπετρας, στην Κρήτη, η μέση τιμή της τομάτας διαμορφώνεται στα 0,30-0,40 ευρώ/κιλό.

Κουνουπίδια
Υποτονική είναι η ζήτηση για κουνουπίδι την τρέχουσα εβδομάδα, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει το προσεχές διάστημα, όταν θα επέλθει αλλαγή στο σκηνικό του καιρού. Όπως μας ενημερώνουν διακινητές στην περιοχή της Ηλείας, στην οποία η καλλιέργεια έχει οργανωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, η συγκομιδή έχει ξεκινήσει με τις πρώτες ενδείξεις να είναι αρνητικές όσον αφορά την ποιότητα των κουνουπιδιών, καθώς η ζέστη έχει αλλάξει το χρώμα σε αρκετές ποσότητες, με αποτέλεσμα εμφανισιακά τουλάχιστον να μη δίνουν την καλύτερη εικόνα στον καταναλωτή. Όσον αφορά τον όγκο παραγωγής τους, αυτός είναι μειωμένος κατά 30% στην περιοχή σε σύγκριση με πέρυσι.
Μπρόκολα
Στο τέλος της φθάνει η συγκομιδή μπρόκολου στην περιοχή του Έβρου, με τη φετινή περίοδο να έχει εξελιχθεί ικανοποιητικά από παραγωγικής άποψης, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτευχθεί καλές τιμές για παραγωγούς και διακινητές, λόγω της χαμηλής κατανάλωσης του προϊόντος στην αγορά. Η σκυτάλη περνά τώρα στις περιοχές της Ηλείας, του Μαραθώνα, της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας, όπου η πλειοψηφία των ποσοτήτων θα έχει συγκομιστεί μέχρι και το Δεκέμβρη. Στην περιοχή της Ηλείας, όπου η συγκομιδή βρίσκεται σε εξέλιξη με τον όγκο παραγωγής να είναι αισθητά μειωμένος, σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές παραγωγού διαμορφώνονται την τρέχουσα εβδομάδα στα 0,70 ευρώ/κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου