Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Συνεχίζεται η άσχημη κατάσταση στα πορτοκάλια

Διανύουμε την 5η εβδομάδα του έτους και οι πωλήσεις σε αρκετά χειμερινά φρούτα συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς. Η μόνη ίσως αρνητική εξέλιξη προέρχεται από τα πορτοκάλια, όπου η πολύ αρνητική εξέλιξη των πωλήσεων δεν φαίνεται ακόμη αναστρέψιμη.

Ακτινίδια
Ενδείξεις ότι «αναθερμαίνεται» λίγο το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακτινίδια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά. Παρότι από την αρχή της χρονιάς η ελληνική παραγωγή του ακτινιδίου, αλλά και γενικότερα η ευρωπαϊκή παραγωγή είναι φέτος μειωμένη, εμπορικά η εξέλιξη δεν ήταν ανάλογη, με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης του προϊόντος να μην βρίσκονταν στα επίπεδα εκείνα που θα περίμεναν οι περισσότεροι, αλλά αρκετά πιο χαμηλά. Πλέον φαίνεται ότι η ζήτηση ενισχύεται, κάτι που όπως εκτιμάται θα έχει θετική επίδραση και στην τιμή πώλησης του προϊόντος.

Πορτοκάλια
Καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έχουμε ουσιαστικά στην εμπορική εξέλιξη των πορτοκαλιών, ούτε κάποιο δείγμα ανάκαμψης, με τις πωλήσεις να είναι πολύ περιορισμένες στην εσωτερική αγορά και κυρίως στο εξωτερικό και με τις τιμές παραγωγού ουσιαστικά να μην υφίστανται. Από τη μια πλευρά μπορεί να χαρακτηριστεί θετική η πτώση των θερμοκρασιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς μπορεί να τονώσει λίγο την κατανάλωση, ωστόσο ο ισχυρός ανταγωνισμός με τα ισπανικά πορτοκάλια έχει ήδη κορυφωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές, την ώρα που στο «παιχνίδι» μπαίνουν πλέον και οι Τούρκοι με τα δικά τους πορτοκάλια. Τέλος, σημαντικά είναι και τα ποιοτικά προβλήματα, ιδιαίτερα στα ελληνικά πορτοκάλια της ποικιλίας Μέρλιν, που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες λόγω υγρασίας και τα οποία δυστυχώς δεν είναι αντιμετωπίσιμα.

Μήλα
Λίγο συγκρατημένοι εμφανίζονται πλέον οι διακινητές των μήλων, μετά την καλή έναρξη και εμπορική πορεία του προϊόντος μέχρι σήμερα. Τα μικρά και τα μεσαία μεγέθη των μήλων έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί μέσω των εξαγωγών προς τις αραβικές χώρες και απομένουν πλέον στο σημείο αυτό προς διάθεση κυρίως τα μεγαλόκαρπα μήλα. Αρχικά είχε εκτιμηθεί βέβαια ότι οι ποσότητες αυτές των μήλων θα απορροφούνταν από την εγχώρια αγορά δίχως προβλήματα, ωστόσο φαίνεται πως οι Έλληνες καταναλωτές έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση περισσότερο απ’ ότι είχε υπολογιστεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει και στην Ελλάδα πλέον μια τάση για μικρότερα και πιο οικονομικά μήλα, που δυσκολεύει κάπως τη διάθεση των αποθεμάτων.

Αγγούρια
Σε καλά επίπεδα εξακολουθούν να βρίσκονται οι τιμές του αγγουριού. Σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες παρατηρείται πλέον μια υποχώρηση των τιμών στα κρητικά δημοπρατήρια που φτάνει έως και το 20%, αλλά και πάλι οι τιμές θεωρούνται καλές, για ένα προϊόν που φέτος έχει μια σταθερή, καλή εμπορική πορεία και εμφανίζει πολύ ομαλή ροή στην απορρόφησή του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι τιμές του προϊόντος διαμορφώνονται στα δημοπρατήρια περίπου στα 0,70-0,80 ευρώ/κιλό, ενώ η επικρατέστερη τιμή του αγγουριού στις κεντρικές αγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης βρίσκεται στα 0,90 ευρώ/κιλό.

Τομάτες
Υποχώρηση εμφανίζεται παράλληλα την τρέχουσα εβδομάδα και στις τιμές της τομάτας, η οποία είναι αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με την 4η εβδομάδα του έτους και συγκριτικά με το αγγούρι. Οι ποσότητες του προϊόντος εβδομάδα με την εβδομάδα αυξάνονται, με αποτέλεσμα αντιστρόφως ανάλογα να μειώνονται οι τιμές παραγωγού, χονδρικής και λιανικής πώλησης του προϊόντος. Έτσι, ανάλογα με τον τύπο τομάτας και την ποιότητα οι τιμές ξεκινούν από τα 0,20 ευρώ και φτάνουν έως και τα 0,70 ευρώ/κιλό με το μέσο όρο βέβαια να βρίσκεται πιο κοντά στο κάτω όριο. Στις κεντρικές αγορές η επικρατέστερη τιμή χονδρικής πώλησης της τομάτας έχει υποχωρήσει στα 0,50-0,55 ευρώ/κιλό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου